Duurzame cadeau's geven

13 mei, dat staat al 23 jaar lang symbool voor mijn verjaardag. Omdat bij verjaren ook heel vaak een feest hoort besloot ik deze blogpost te schrijven. Bovendien horen bij feestjes ook nog eens cadeau’s! En vooral dat topic wil ik nog meer benadrukken. De DO's & DON'T's voor een verjaardagscadeau aan een persoon die enorm gedreven is door duurzaamheid.

Waar maak je me zeker niet blij mee?
Het is natuurlijk super leuk! Je bent jarig & om dat te vieren hebben enkele vrienden en vriendinnen het huis versierd, een kroon gemaakt of ze willen je gewoon simpelweg met iets (zelfgemaakt) verrassen. Als binnenkort een van jouw ZeroWaste vriendinnen jarig is en je wil iets knutselen of geven hou dan even de volgende dingen in de gaten:

1.Glitter

Onlangs is gebleken dat in de klassieke glitter microplastics zitten. Microplastics wil dus zeggen dat dit nooit zal vergaan maar in de natuur terecht zal komen. Hoe mooi glitters ook zijn, als je kiest voor de klassieke glitters in de winkel creëer je een enorm gevaar de natuur. Iedereen heeft al wel eens met glitter gewerkt. Iedereen kent dus het typische tafereel dat wanneer je met de glitter werkt je dagen nadien nog glitters terugvindt op je kleren of in je woonkamer. Glitter kruipt dus overal, en dus ook in de natuur.

TIP: You like it shiny?

Wees niet getreurd! Meer en meer cosmetica merken investeren in glitters die microplastics uitsluiten in hun productie. Voor onze glitteraddicts: hier is er eentje van https://www.ecoglitterfun.com

2.Ballonnen

What comes up, must come down. Een van mijn favoriete liedjes van Tom Patty is “I am learning to fly". En daar zijn ballonnen het perfecte voorbeeld van! Ballonnen zijn gemaakt van plastic en het duurt meer dan 100 jaar voor een ballon om af te breken in de natuur. Wanneer je ballonnen vrij oplaat heb je geen controle meer waar die terecht zal komen, en dat is meestal in de natuur. Spring voorzichtig om met het gebruik van ballonnen of vermijd het gewoon helemaal. Zeker voor die vriendin dat zonder plastic probeert te leven.

TIP: Koop een papieren ballon. Bij de HEMA kan je al 3 stuks vinden voor slechts 2€

3.Onnodige verpakking & plastic

Dit klinkt misschien pietluttig, maar voor iemand die zoveel mogelijk zijn afval probeert te minderen zou het verschrikkelijk zijn moest je een kaartje kopen dat verpakt zit in plastic. Grabbel wat in oud papier en knutsel zelf een kaartje! (zonder glitters ;) ) Of koop de kaartjes lokaal. Meer en meer giftshops bieden kaartjes aan die niet voorverpakt zijn & je steunt de lokale handelaar.

Zint eer ge begint

Dat zijn wijze woorden die mijn vader me altijd zei. Het is super lief dat je iets wil hebben voor iemand zijn verjaardag!  Ook als je misschien ietwat last minute - no shame in that, hier zo helemaal hetzelfde - opzoek bent naar een cadeau of verrassing. Meestal spring je nog snel de lokale supermarkt binnen. De kans is dan ook zeer groot dat je iets heel kleins koopt verpakt in veel plastic. Als iemand een duurzaam leven probeert te leiden zijn ze veel meer met jouw aanwezigheid dan een zak chocolaatjes die nog eens elks afzonderlijk verpakt zijn. Pluk snel een bloemetje langs de kant van de weg! Je vermijd een impulsaankoop & onnodig afval.

Hoe maak je me dan wel blij?

Veeleisend? Nee hoor! (Ook al zal mijn vriend anders beweren). Dat is héél simpel!

1.Helemaal niets

Geef gewoon eens helemaal niets! Maar geef jouw aanwezigheid, jouw volle 100% aanwezigheid. Zet de avond helemaal in functie van de jarige en vertel die wat je zo aan hen apprecieert.

TIP: Bovendien had Greenpeace een actie waarbij je cadeaubonnen kon kopen die de jarige helemaal niets gaf. Maar wel iets aan een bedreigde diersoort, die kreeg hoop. Dat is veel meer waard!

Koop NIKS hier: https://www.greenpeace.org/nl/niks/

Dit brengt me naar het volgende:

2.Goed doel steunen

Investeer het geld voorbehouden voor de verjaardagscadeau in een goed doel! Zo help je anderen in nood. Door te kiezen voor een goed doel dat helemaal past bij de jarige maak je hem superblij! Trust me!

TIP: Zo kreeg ik tijdens mijn gapyear in Australië van mijn manager een koala cadeau. Die koala zat in een sanctuary na verwond te geraken. Maandelijks werd er geld gedoneerd waardoor de koala kon herstellen om vervolgens weer vrijgelaten te worden in de natuur. Best B-day present EVER!!

3.Gerecycleerde producten

Eender welk product dat gemaakt is van gerecycleerd materiaal is het ideale geschenk. Het steunt de circulaire economie. Via dat product wordt afval verwerkt en komt het nooit in de natuur terecht. Dit kan eender wat zijn! Een gerecycleerde tandenborstel, een gerecycleerde koffiebeker, gerecycleerde sneakers, … De opties tegenwoordig zijn eindeloos. Het enige woordje dat ze willen zien? Dat is “gerecycleerd”. Super easy dus!

TIP: Kijk even op de site van loopedgoods die een uitgebreid assortiment van producten aanbieden die gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal. https://loopedgoods.com

Een klassieker in een modern jasje, dat is het Vier op een Reisspel. Gemaakt van NS treintijdenborden

4.Wishlist only

“Less is more”. Tegenwoordig streven veel meer mensen te leven via dit principe. Zo willen ze dan ook enkel kopen wat ze écht nodig hebben. Natuurlijk kan je dat niet altijd weten! Vraag eens of ze een verlanglijstje hebben? Hoe leuk het ook is mensen te verrassen, probeer trouw te blijven aan het lijstje. Vele kiezen bijvoorbeeld voor een specifiek merk omdat het bedrijf bepaalde waardes uitstraalt waarnaar de persoon tracht te leven.

Zo plant bijvoorbeeld Tentree10 bomen voor elke aankoop. Een joggingbroek van Tentree is dus niet gelijk aan een joggingbroek uit eender welke kledingwinkel.

5. Een activiteit

Hierbij kan je ook zelf lekker meegenieten! Trakteer de jarige eens op een leuke activiteit om samen met z’n tweeën of in groep te doen. Ga eens karten, indoorskydiven, lasershooten …Plezier gegarandeerd

TIP: Schenk een EcoTour doorheen de stad cadeau! Zo leer je de jarige alle duurzame plekjes kennen van hun favoriete stad.