Duurzaam 2022

We vroegen mijn liefste zus Maxime om haar favoriete swaps uit 2021 voor jullie neer te schrijven, hier is haar antwoord:


Geen evidentie aangezien een aantal producten zoals de thermosfles, de rietjes, het scheermesje, de make-up doekjes, de bamboe tandenborstel voor mij ondertussen al zodanig een gewoonte zijn. Uiteraard het vernoemen zeker waard, maar aangezien ik er maar een aantal kan kiezen, wil ik het vooral hebben over mijn nieuwe favorieten van het afgelopen jaar:

1. Upcircle facial care

Oh yesss! Mijn ochtendroutine wordt ineens een pak aangenamer met de producten van UpCircle. Ik gebruik ze alle vier: de cleansing face balm, de eyecream, facial serum en moisturiser. Het is écht mijn relaxmomentje in de ochtend (ik neem natuurlijk ook mijn tijd en geef mezelf een uitgebreide gezichtsmassage, héérlijk). Mijn huid kan nogal gevoelig reageren op ontschminker, maar met deze producten heb ik absoluut geen last.


2. Zero waste path shampoobar

Ik heb héél lang gezocht naar een goede shampoobar. Ik heb gezond en eenvoudig haar, maar vele shampoobars zorgden ervoor dat mijn haar net snéller vettig werd, waardoor ik het vaker moest wassen. Maar deze shampoo van de Zero Waste Path, doet echt wat het moet doen!


3. Cosse zeepzakje

Wanneer je dan gekozen hebt voor een shampoobar, volgt af en toe wel eens een logistiek probleem: hoe neem je zoiets mee? Wil je een zeepbar meenemen op reis, voor een weekendje of naar het sporten? Dan raad ik dit zakje aan, ik heb zelf nog geen beter (properder en handiger) alternatief gevonden. Een must have dus!


PS: ook het sisalzakje is een grote aanrader, maar dat is dan voor onder de douche thuis wanneer je bar zodanig klein is geworden dat die jouw vingers ontglipt. Door de bar in het sisalzakje kan je hem helemaal opgebruiken. Daarnaast heeft het een scrub effect, lekker gezond voor de huid dus.

4. WeLoveThePlanet deodorant

Nu we het toch al een tijdje over swabs in de badkamer hebben, geef ik je graag nog een andere easy swab mee: de WeLoveThePlanet deodorant is mijn favoriet uit het assortiment.


5. Bambook

Ik heb redelijk wat nood aan structuur en werk nog graag op papier. Iets in mijn digitale kalender zetten, blijft vaak niet hangen en schrijven helpt me concentreren. Dit uitwisbaar notitieboekje is daarom het perfecte alternatief. Ik ben zelf vooral fan van het do-boek van Bambook.

Aangezien de bambook al wat langer gebruik, was de refillstation mijn aankoop van het jaar. Oké, misschien ook wat overdreven, maar je stiftjes geraken leeg en het zou enorm jammer zijn om ze gewoon te moeten weggooien. Gelukkig zorgt dit refill station ervoor dat mijn pen weer gevuld wordt; eenvoudig en netjes (geen gesmos).

6. Ecopods

Kuisen was nog nooit zo aangenaam! Oké, weer overdreven, ik kuis nog steeds niet graag... Maar met de Ecopods weet ik wel dat ik duurzaam bezig ben: je spaart plastics uit en ook de samenstelling van het product is niet alleen goed voor het milieu, maar bevat ook geen schadelijke chemische stoffen!

7. rCUP

Omdat deze gewoon onmisbaar is. Ik hou van koffie, ga dit vaak afhalen, maar sukkelde regelmatig met het feit dat veel koffiebekers niet deftig sluiten. Deze dus wél en een onhandig persoon als ik zelf is daar heel blij mee! Maar zo kan de koffie ook gewoon nog even in mijn rugzak als ik onderweg ben.


8. Chalo

I know, niet per sé een swab, maar me-time en zelfzorg staat hoog in mijn lijstje met goede voornemens voor dit jaar. Af en toe een Chai latte tijdens het telewerken (of studeren) hoort daar bij! Varieer zeker eens van smaak: ze zijn allemaal enorm lekker!


9. Dolce Gusto reusable cup

Een dagelijkse portie koffie (of twee) kan al snel oplopen als je telkens de dolce gusto capsules gebruikt. Daarom is de reusable cup voor mij het perfecte alternatief. Nog een ander voordeel: je kan zélf kiezen welke koffie er in gaat, die van DEFO koffiebar misschien?


10. Activated charcoal waterfilter

Dit staat zelf op mijn lijstje om te kopen. Ik drink bijna uitsluitend kraantjes water en als dit op een ecofriendly manier gefilterd kan worden wil ik dat zeker proberen.