DIY met Mason Jars

Confituurpotten (of eender welke glazen pot) zijn niet zomaar glazen potten met een dekseltje, in tegendeel! Met een beetje creativiteit kun je gewoonweg alles doen. Ze zijn multifunctioneel, maar toch heel basic waardoor ze in elk interieur passen. In het engels hebben ze hier zelfs een fancy naam aan gegeven, namelijk mason jars.
Wij geven 12 mogelijkheden voor wat je allemaal kan doen met jouw glazen potten. 


1. Overnight Oats

Bij overnight oats moet je enkel ’s avonds alle ingrediënten samenvoegen in een bokaal, er goed mee schudden en ze vervolgens in de koelkast zetten. Zo heb je ’s ochtends een heerlijk kant-en-klaar havermout ontbijt! Mason jars zijn hier echt perfect voor (en zo heb je maar 1 potje voor bij de afwas!)


2. Ice Latte Cups

Sun’s out, iced latte’s out! 

Heerlijk warm weer vraagt om koele drankjes. In de zomermaanden houden wij van een lekkere iced latte met havermelk, een glas vol verfrissende ijsblokjes en oppeppende koffie. Ook hier zijn mason jars perfect voor!


3. Make-up remover

Durf jij al eens de uitdaging aan te gaan om je eigen make-up en huidproducten te maken? Wij bij Turtlee Green ook!  Je kan in de mason jar ready to use make-up wipes maken. Zo wordt het verwijderen van je make-up nog eenvoudiger en dat zonder afval.

Wat heb je nodig? 

- 1 cup gefilterd water

- 1 theelepel jojoba olie

- 1/4 theelepel castille zeep


1. Meng alle ingrediënten in een kom

2. Vul je glazenpot met make-up doekjes
3. Giet het mengsel over je doekjes totdat deze voldoende doorweekt zijn


Lees het receptje hier 


4. Cocktail shaker

5. Balpenhouder

Bij goed weer horen lekker cocktails (en mocktails).

Heb je toevallig geen cocktail shaker in de buurt? gebruik dan een mason jar! Super eenvoudig, en je ziet ineens alle leuke kleuren van de cocktail samenkomen. Shaken maar!

Ben je die lelijke pennenbak op je bureau moe en wil je wat rust creëren?


 Gebruik dan een mason jar als pennenbak: je kan er alles in kwijt, maar het ziet er veel properder uit! Als je heel creatief aan de slag wil gaan kan je ze ook nog schilderen met leuke kleurtjes & figuurtjes.


6. Scrub bewaren

Zoals jullie weten, maken we wel eens graag onze eigen huidproducten, waaronder ook een lekkere koffiescrub. Het recept vind je in het E-book “DIY met coffee grounds” en het bewaren van de scrub kan perfect in een mason jar.


7. Kaarshouder

Niet alleen je make-up kan je zelf maken, ook kaarsen kunnen eenvoudig ge-doe-het-zelft worden. Verzamel allemaal restjes kaars en smelt ze, steek een nieuwe wiek in de jar en doe het kaarsvet erbij. Zo heb je op 1-2-3 een nieuwe kaars in een mooi potje! 


Vergeet wel niet om de glazen pot even op te warmen voor je het hete kaarsvet erbij doet, zo zal je jar niet springen van de hitte.


8. Plant starter

De mason jars zijn niet enkel handig voor eten of make-up remover, je kan zo ook gebruiken om kruiden te groeien. Vul de jar met enkele steentjes en wat potgrond, steek je favoriete plantje ermee in, et voilà: een eenvoudig vaasje om je kamer mee op te vrolijken!


De steentjes zijn nodig zodat het vocht zich niet opstapelt en schimmel vormt. 


9. Bulkbokaal

Eender welke glazen pot kan uiteraard dienen om je droge voeding in te bewaren. Neem je glazen potten mee naar onze verpakkingsvrije winkel DEFO, weeg ze op onze weegschaal en vul ze met je favoriete noten, pasta of granola. 


Klaar om te genieten van je plasticvrije snack.

10. Om hapjes op te dienen

Komen familie en vrienden over de vloer en voorzie je ze graag van een hapje? Dan zijn glazen bokalen de ideale manier om deze te serveren. Snijd wat wortelen of komkommers en doe ze in een glazen bokaal. 


Toont leuk & smaakt overheerlijk.


11. Citrus allesreiniger

In de glazenpotten kan je heel eenvoudig een allesreiniger maken. Wat heb je nog nodig? Schil van een citrusvrucht zoals sinaasappel of citroen en witte huishoudazijn.


Vul de pot met de schillen en zorg dat deze volledig onder de huishoudazijn zitten.

 

Laat dit enkele weken trekken. Neem daarna een spuitbus. Doe hierin vier cups metwater en een halve cup van je gemaakt mengsel.


12. Banaan als plantenvoeding

Gooi je schillen banaan niet weg! Laat ze in de plaats  1-2 week trekken in een glazen pot gevuld met water. 


Daarna kan je het in een verstuiver doen en op de bladeren van je plant verstuiven.  Je kan het ook rechtsreek toedienen, verdun het hiervoor eerst 1:4 met water.