7 toppers van documentaires

November, de echte koude is begonnen, de winter komt eraan en de dagen worden alsmaar korter. Tijd om onze dekentjes boven te halen en met een lekker warme chocomelk in de hand de zetel in te kruipen. Nog een stukje chocolade erbij en het is helemaal compleet. 

Nu we lekker in die zetel zitten begint de keuzestress: “Wat ga ik kijken vanavond?” Om je gezellige winteravonden niet te verpesten door die eeuwige twijfel, helpen wij je alvast op weg.  

Hieronder geef ik jou mijn favoriete films met een ecologische boodschap.

blue the film
Een van mijn persoonlijke favorieten is de film “Blue, the film”. Ondanks dat ik een enorm grote Disneyfan ben bedoel ik niet de Disneyfilm Blue. Blue the film volgt enkele activisten die elk hun eigen verhaal vertellen. Zo kaart de film op afwisselende wijze enkele problemen aan. Wat er zo leuk is aan deze film is dat ze ook tonen wat zij er zelf aan doen. Af en toe kunnen de beelden best hard aankomen, maar dit wordt perfect in evenwicht gebracht door de prachtige beelden van onze oceanen in al haar schoonheid. Laat je dus helemaal meeslepen door deze film en ontdek meer over hoe het gesteld staat met onze oceaan. 

Ik had het geluk om bij de allereerste vertoning van de film aanwezig te zijn. Dit in de prachtige stad Sydney. Helaas is deze nog niet te verkrijgen in België al kan je hem wel online huren (https://bluethefilm.org/watch/). Ik heb alvast veel mails gestuurd om de film officieel te laten screenen in België!

Bekijk de trailer hier.



Plastic ocean

Je kan het misschien wel raden. Deze film gaat over de plastic soup in onze oceaan. Jo Bruxton maakt het haar missie om het probleem van de plastic vervuiling kenbaar te maken. Hiervoor heeft ze experten nodig. We volgen ondermeer Tanya Streeter, een voormalig vrij duikster die van kleins af aan haar hart verloren heeft aan alle schoonheid die de oceaan haar te bieden heeft. Het is net haar verhaal dat mij persoonlijk het meest geraakt heeft. Tijdens haar vele duiktrips zag ze niet alleen alle prachtige dieren en hun manier van leven. Helaas zag zij ook hoe de vervuiling in de oceaan als maar toenam en de verschrikkelijke effecten hiervan op de levenskwaliteit van deze zeedieren.  Ook zij blijft niet bij de pakken zitten. Samen met de filmcrew trekt ze er op uit om de grootste oorzaken te onderzoeken, oplossingen te vinden en vooral ook mensen bewust te maken van de invloed die hun dagdagelijkse keuzes hebben op het milieu. Zelf probeert ze haar dagelijks leven zo milieuvriendelijk te maken, waarmee ze aantoont dat een kleine moeite loont en het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Goed nieuws voor onze Netflix-fans, je kan deze film daar vinden. Zet hem alvast op jouw lijstje! Hier krijg je alvast een sneak peak.


COWSPIRACy

Deze documentaire neemt je mee op avontuur met Andersen, een man die de klimaatopwarming onder de aandacht wil brengen. En dan voornamelijk de effecten van de vleesindustrie, die meer broeikasgassen veroorzaakt dan de transportindustrie. Bovendien is het de grootste oorzaak van ontbossing, het uitsterven van diersoorten of het verlies van habitat, “dead zones” in de oceaan en zo veel meer.  Andersen gaat hiervoor in gesprek met leiders van milieubewegingen, maar zijn acties komen niet zonder gevaar: hij krijgt vele bedreigingen vanuit de industrie zelf. Maar Andersen is volhardend. Hij wil kost wat kost de effecten van de landbouw, voornamelijk de vleesindustrie aan het licht brengen. 

Benieuwd? Neem alvast een kijkje.



FOODINC


Voor de fervente MacDonalds (of fastfood) eters onder ons kan deze film jouw mooie wereld wel eens even doen instorten. Iedereen weet ondertussen wel dat de kwaliteit van het vlees en de manier waarop het geproduceerd wordt niet helemaal koosjer is. Toch gaan er velen niet dieper op in. Dat geldt niet voor de makers van de film Food Inc. Food inc neemt de vleesindustrie van Amerika helemaal onder de loep. Van het kweken van de dieren tot de hamburgers die op jouw bord belanden. De documentaire laat niets of niemand gespaard. Een enorm interessante film dus om te bekijken als je eens echt wil weten wat er aan de hand is met het vlees dat we eten en het effect hiervan op ons lichaam, de economie of gewoonweg ons dagelijks leven. 

Ook deze is wederom op Netflix te vinden. Dus ja hoor! Ga die er maar ook lekker bijzetten bij je lijstje. Geen Netflix? Bekijk hier de trailer.
before the flood




Als je het niet wil doen voor een diepere kijk in de milieuproblematiek te krijgen, doe het dan voor Leonardo DiCaprio. De meeste onder ons kennen hem als die knappe Jack uit de Titanic. Maar is een man niet extra knap als hij zich dan ook nog eens met hart en ziel in de strijd gooit tegen de klimaatopwarming? Reden te meer om te kijken dus. 

De film werd geproduceerd in samenwerking National Geographic. Wat de film nog leuker maakt, is dat hij niet alleen problemen aankaart, maar ook eventuele oplossing geeft. Zo weet jij ook wat jij kan doen om zelf je steentje bij te dragen. Ook experten, zoals Ban Ki-Moon, Elon Musk en zelfs de paus, delen hun visie. Nog meer reden om te kijken dus.

Nog een interessant weetje: De uitstoot die tijdens de film geproduceerd werd, is gecompenseerd via een “carbon tax”. Deze tax draagt bij aan de strijd tegen broeikasgassen. Kan je niet wachten? Hier  is de trailer!


Films die ik zelf nog niet heb gezien maar mij zijn aangeraden:

inconvenient truth


https://www.youtube.com/watch?v=Bu6SE5TYrCM

Volgens wikipedia is An Inconvenient Truth "de gefilmde presentatie waarmee Al Gore de wereld rondtrok om zijn ongerustheid te ventileren over klimaatverandering en het bagatelliseren van de risico's door politici. Hij gebruikt daarvoor indringende beelden van gevolgen van orkanen, gletsjers die in zee storten en effecten van verdroging en verwoestijning. Met een kaart laat hij zien dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de Aarde. Hij gebruikt ook voorbeelden uit zijn persoonlijke leven om zijn punt te maken, zoals zijn colleges van de klimaatexpert Roger Revelle aan de Harvard-universiteit, de dood van zijn zus aan longkanker en het bijna-fatale auto-ongeluk van zijn zoon."

EARTHLINGS


Via verborgen camera’s filmen de makers van de film exclusieve beelden achter de schermen in de vleesindustrie. De vleesindustrie die liever meer geheim houdt dan prijs geeft, wordt nu ten schande gelegd. Dieren worden behandeld, of beter gezegd mishandeld, als een product. Een product dat zoveel mogelijk winst moet opleveren ongeacht de omstandigheden. Deze film kan enorm shockende beelden bevatten. Misschien niet de beste keuze voor een ietwat romantische avond maar zeker een aanrader! De film focust zich niet alleen op de vleesindustrie. Er wordt soms vergeten hoe dieren moeten lijden voor ons entertainment, voor onze (designer)kleren en ons uiterlijk. Ondanks de provocerende beelden dringt de film geen mening op maar laat het je vooral diep nadenken over je dan toch niet zo onschuldige dagdagelijkse keuzes. 

Trailer (waarschuwing, ook hier enorm shockende beelden)


Veel kijkplezier!