Wasnoten

Ecologisch poetsen en wassen met wasnoten!

De lente komt er weer aan en dat betekent voor velen een grondige spring clean. 

Deze wasnoten maken het werk gemakkelijker, ecologischer en duurzamer. Organische wasnoten zijn afkomstig uit India en ze bevatten van nature echte zeep. Bovendien zijn ze helemaal vrij van synthetische en chemische stoffen: goed voor jezelf en de planeet dus!

Deze wasnoten zijn dus het perfecte alternatief voor de gewone wasproducten en synthetische zepen.


De voordelen van wasnoten


 Deze vruchten van de zeepboom zijn:

🌿organisch en vegan
🌿biologisch afbreekbaar, en mogen dus op de compost of in de GFT
🌿vrij van palmolie
🌿Cruelty free
Je hebt geen wasverzachter meer nodig
en nog zo veel meer! 
Van noot naar zeep


Maak eenvoudig zelf een vloeibare zeep die je kan gebruiken om te poetsen en wassen:


Stap 1Doe 15 wasnoten (of 50 gram) in 2 liter water

Stap 2: Breng het water met de wasnoten aan de kook voor 10 minuten, zet vervolgens het vuur af en bedek de pot met een deksel

Stap 3: Als het watermengsel volledig afgekoeld is, kan je de noten uit de vloeibare zeepmix halen. Doe de zeep vervolgens in flesjes, geef ze een label en bewaar in de koelkast. 


Je hoeft de gebruikte wasnoten nog niet onmiddellijk weg te doen, want je kan ze minstens 3 keer koken! Als de wasnoten uit elkaar beginnen te vallen en hun kleur verliezen, zijn ze wel op gebruikt. Je kan de wasnoten gewoon op je compost gooien of bij de GFT.  Of je maakt een heerlijke schuimende zeep van (Lees hieronder verder)


Deze vloeibare zeep kan je nu nog omtoveren naar een allesreiniger, een schuimende zeep en een natuurlijke pesticide:

allesreiniger

Vul een leeg sprayflesje met 400ml van de vloeibare wasnotenzeep. 

Voeg 100ml witte azijn toe en 10 ml essentiële olie naar keuze. 

Enkele anti-bacteriële oliën zijn lavendel, eucalyptus en tea-tree. 

Nu heb je een natuurlijke allesreiniger!

Natuurlijke pesticide

Om je vloeibare zeep te gebruiken als natuurlijke pesticide vul je een 500ml sprayflesje met de vloeibare zeep. Voeg vervolgens 10 druppels neemolie, lavendel, rozemarijn en pepermunt toe. 


Schud goed voor gebruik en spray direct op je planten!

Schuimende zeep

Doe je gebruikte wasnoten in de blender samen met 500ml water en mix ze. 


Nu heb je een schuimende zeep die je kan gebruiken voor het wassen van groenten, huisdieren, afwas en zelfs gewoon als handwas!


Wassen met wasnoten


Om kleding te wassen met wasnoten heb je een linnen of katoenen zakje nodig waar je 5 wasnoten in kan doen. Leg het zakje mee in je wastrommel en was je kleren zoals gewoonlijk. Je hoeft de wasnoten niet onmiddellijk weg te gooien, want ook nu kan je ze meerdere keren gebruiken, tot wel 5 keer! 


Wassen kan ook met de liquid zeep: doe 1 cup van de zeep (zoals hierboven beschreven) in het bakje van je wasmachine en was je kleren zoals gewoonlijk. 


Voor een lekkere geur kan je best enkele druppels essentiële oliën toevoegen aan de zeep of op het zakje doen. Zo was je niet alleen ecologisch, maar ruikt het ook nog eens heerlijk! Nog beter nieuws: de wasnoten zijn nu in korting, dus grijp je kans en probeer zelf deze ecologische manier van poetsen!Laat een reactie na