Het onschuldige rietje

Je kan het bijna niet meer missen, de PlasticSoup. Beelden van vervuilde stranden, gekwetste dieren en zeestromen vol plastic zijn schering en inslag geworden in onze media. Her en der ontstaan er dan ook bewegingen, allemaal met hetzelfde doel: de bestrijding van het overtollige (wegwerp)plastic. Campagnes zoals #ditchthestraw & #stopssucking zullen de meeste dan ook niet ontgaan zijn. 

Ook Turtlee Green #stopssucking

Ik hoor velen wel eens zeggen: ‘Dat ene rietje gaat het verschil nu niet maken hé.' Maar beeld je nu eens in dat iedereen deze attitude aanneemt? Dat alle 7.653.934.888 personen die op de aarde rondlopen denken dat zij als individu het verschil niet zullen maken (bron www.worldometers.info).  Hoeveel rietjes worden er dan wel niet gebruikt? 

Volgens Dyfed Loesche van Statista worden er in het Verenigd Koninkrijk, in fast-food-keten McDonalds alleen al zo’n 3,5 miljoen rietjes verbruikt. 3,5 miljoen per dag! Daar moeten dan nog eens alle andere fast-food ketens, restaurants, cafés etc. bij worden gerekend. 
“The greatest threat to our plannet is that somebody else will save it” 
Dus beeld je eens in wat we kunnen bereiken wanneer we allemaal 'NEEN' zeggen tegen dat één onschuldig rietje. 
"Met een rietje alleen is het niet opgelost"

Ik hoor velen ook wel eens zeggen dat dat niet het enigste probleem is van de plastic soep. En nee dat is zo, het plastic rietje is verre van het enige dat ronddrijft, maar het is ook verre van onschuldig. Het mariene leven wordt dagelijks beschadigd door dat rietje. Zo zijn er shockerende beelden opgedoken van een schildpad die in helse pijn was door een rietje in zijn neus. Voor diegene die het filmpje willen bekijken kunnen dat hier.

Met het vermijden van het gebruik van plastic rietjes is het probleem niet helemaal opgelost, het is "slechts" een kleine stap met een grote impact: we erkennen het probleem en besluiten er iets aan te doen, er iets aan te veranderen. En het klopt dat veel nog steeds in handen ligt van overheden en grote bedrijven, maar waarom zou dat ons tegenhouden om als individuen de juiste boodschap te zenden? Waarom zouden ze luisteren als er niemand is die spreekt?
Uiteraard is het gebruik van rietjes niet onoverkomelijk. Voor kleinere kinderen is het niet evident te drinken rechtstreeks uit het flesje. Mindervaliden kunnen ook  hulpmiddelen gebruiken bij het benuttigen van hun drankje.  En ja, ook ik vind het aangenamer om bv. een cocktail te drinken via een rietje dan onhandig rechtstreeks van het mooi versierde glas. Gelukkig zijn er daarom ook alternatieven: Papieren & metalen rietjes. 
Deze metalen rietjes zijn nu ook verkrijgbaar in onze shop

Please, don’t trash where they splash! 

& use our stainless steel straws. 

Turtlee Green 


Laat een reactie na