Het Belang van Regen
Het belang van regen in de lente
De komende dagen staat er ons veel regen te wachten, en hoewel het soms wat neerslachtig werkt, heeft regen toch veel voordelen voor de natuur. In deze blogpost leggen we kort enkele belangrijke voordelen uit van regen.
Wespen houden niet van de regen
Wespen. We hebben ons allemaal al wel eens afgevraagd waarom ze in hemelsnaam bestaan. In de warme zomerdagen drinken we liever drankjes zonder wespen in. Een overvloed aan wespen kunnen we dus missen als de pest en hier kan regen bij helpen: als het in maart en april koud en nat weer is, zal een deel van de koninginnen en werksters het niet overleven. Zonder hevige regen overstromen hun nesten niet en hebben we in de zomer dus meer last van een wespenplaag. In de zomer zullen we dus dankbaar zijn voor deze regen!
Natuurlijke muggenbestrijder
Toch hebben wespen ook een belangrijke functie, namelijk het opeten van muggen. Om larven in het wespennest te voeden, vangen werksters zowel vliegen als muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week tijd een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Als je dan toch een wesp ziet, wees dan eventjes dankbaar voor de lastige muggen die ze ons al bespaard hebben.

Tijd voor de bloemetjes om te bloeien
Naast wespen verhelpen, helpt regen ook om ons mooie wandelingen te verzekeren. Na de koude winters hebben de plantjes frisse lenteregen nodig om terug tot leven te komen. Zo kunnen ze goed bloeien en kunnen we genieten van een mooi uitzicht op de eerste lentewandelingen. Hoe meer bloemetjes kunnen bloeien, hoe meer nectar er is. Zo zullen de wespen eerst de nectar opeten en komen ze niet naar onze tafel. Ook helpt de eerste lenteregen om de watervoorraad van de wereld bij te vullen, zodat de rivieren terug gevuld worden en er opnieuw zuurstof in de wateren komt.
Level up, level up, level up
De lenteregen helpt om het grondwaterpeil terug op te krikken. We hoeven jullie waarschijnlijk niet te vertellen dat het grondwaterpeil veel te laag blijft in vele delen van het land: bij 6 op de 10 meetpunten staat het peil laag tot erg laag. Hoewel het eventjes duurt voordat de regen het grondwater bereikt, is de regen broodnodig om ons te beschermen tegen de droogtes en overstromingen in de zomer. Een hoog grondwaterpeil werkt namelijk als een buffer wanneer het een stortvloed aan regen is dus als het dan hard regent, is er minder wateroverlast.
Het lijkt misschien alsof het eeuwig lijkt te regenen, maar onthoud dat het vooral veel minder regent dan gewoonlijk. En dat we zonder die regen niet kunnen genieten van mooie bloemetjes op onze wandelingen of een wespenloze barbecue in de zomer.
En weet ook, na regen komt altijd zonneschijn!
Laat een reactie na