Duurzaam terug naar school

Back to school

De ultieme ‘how to’ gids om duurzaam door het leven te gaan als student. Wil je graag je steentje bijdragen aan onze planeet maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Volg dan gewoonweg onze eenvoudige tips! Met slechts enkele kleine swaps, waar je haast niets van merkt, helpen we jou op weg naar een groener leven.


COMMUTER EDITION

First things first, om een hele dag op school te overleven moeten we de gepaste voorbereidingen treffen. Zo kan je een hele dag doorkomen, dit op een super eenvoudige én duurzame manier.


1. Sandwichwrap

Heb je leftovers of wil je graag wat geld besparen door je eigen lunch mee te brengen naar de les? Gebruik dan de handige Boc ‘n Roll sandwichwrap. Hij is zo gemaakt dat je verschillende vormen en groottes van eten kan meenemen. Vouw de wrap op na gebruik en steek deze weg in je rugzak. De binnenkant is met een speciale waterafstotende laag waardoor je deze na elke gebruik snel even kan afspoelen onder de kraan. Geen excuus meer om niet te kiezen voor een eco-friendly alternatief. Eindelijk gedaan met single use plastiekfolie, aluminiumfolie of plastieke brooddozen.


2. Koffiebeker

 We kennen het allemaal: een avondje uitgaan, overslapen én vroeg les hebben. Voor de koffie addicts onder ons is het onmogelijk om zonder een tas koffie achter de schoolbanken te zitten. Neem daarom altijd en overal de spill-proof koffiebeker van rCup mee. Vul de beker thuis om geld te besparen of vraag simpelweg aan je favoriete koffiebar om jouw beker te vullen. 


De beker is gemaakt uit wegwerp koffiebekers. Zou houd je niet alleen zélf koffiebekers uit de afvalberg, je geeft diegene die er wel in zijn beland toch een nieuw leven 🌿💚3. Drinkfles

 Is het een warme zomerdag of net een koude winterdag? Het maakt niet uit. Met de herbruikbare, roestvrije drinkbussen van Turtlee Green kan je je drankje tot 24 uur koel en tot 8 uur warm houden. Stay hydrated op een ecologisch verantwoorde manier.


Wist je dat je met een drinkfles niet alleen veel plastic maar ook geld uitspaart? Zo kan je per maand maar liefst 30€ uitsparen. Bereken je eigen verbruik & winst op het waterkompas van #drinkkraanwater
Commuting essentials

De campussen zijn weer open, wat wil zeggen dat we fysiek aanwezig mogen zijn in de les. Dit vraagt natuurlijk een verplaatsing van ons kot naar de les zelf. Om ook dit zo aangenaam mogelijk te maken hebben we enkele duurzame merken opgesomd die zeker de moeite waard zijn even te bekijken.


Vegan, sustainable sneakers - say what?! Ja hoor, het bestaat echt. De sneakers zijn gemaakt van appel eco leder en 100% recycleerbaar rubber. 


Het bovenste deel van de sneaker gemaakt van appel eco leder wordt geproduceerd met behulp van afval uit de appelsapindustrie die jaarlijks geconfronteerd wordt een massa aan overschotten. De appelschillen en klokhuis worden ontwikkeld tot een nieuwe grondstof a.k.a., een ecologisch alternatief voor leer. Genious! Het resultaat is een op cellulose gebaseerd materiaal met minstens 50% gerecyclede appelvezels. 

De zool wordt gemaakt van 100% gerecycleerde autobanden en andere sneakerzolen. Achteraf worden ze gekleurd met biologische verf. Verder worden de voering en veters gemaakt van gerecycleerd katoen en plastiek flessen. Naast vervuiling tegen te gaan, redden ze ook het regenwoud waar jaarlijks 18 miljoen hectare regenwoud wordt gekapt en vervangen door grote 


 Should we even continue? Wij zijn alvast helemaal verkocht! Een rugzak gemaakt van oude scoutstenten waarbij duurzaamheid, ethisch verantwoord en lokaal centraal staat. Naast overschotten van oude tenten werken ze ook met hergebruikte organische materialen zoals katoen, canvas en linnen omdat deze de kleinste impact hebben van alle mogelijke materialen. 


Bij de productie houden ze alles zo lokaal mogelijk gaande van de inkoop van de materialen tot R&D tot productie en zelfs reparaties. Zoals zij het mooi verwoorden: ‘Het heeft geen zin om voor duurzame materialen en methodes te kiezen als je product 5 keer over de wereld moet reizen om verkoopsklaar te zijn.’


 Bij obvious gaan ze nog een stapje verder. Obvious tilt ethische productie naar een nieuw niveau door bepaalde mensen kansen te geven die ze gewoonlijk niet krijgen. Ze werken samen met een productiepartner dat mensen betrekt met een (arbeids)handicap of langdurige werkloosheid in onze economie. Het is een win-win-win. 

3. Regenjas van gerecycleerde PETflessen

Dit is dan vooral voor de mensen onder ons in België: een regenjas kan je - jammer genoeg - meer wél dan niet gebruiken.


Lucky for us heeft MAIUM een duurzame, stijlvolle regenjas ontworpen die gemaakt is van gerecycleerde PET flessen die geen schadelijke stoffen bevat en ethisch verantwoord geproduceerd is. De jassen zijn 100% waterproof en kunnen omgevormd worden tot een poncho dankzij de ritsen aan de zijkant. 


Zo blijft ook jouw broek droog tijdens het fietsen en moet je niet investeren in extra regenbroek. 


Je kan een exemplaar bemachtigen via de webshop van mAke, een webshop met duurzaam verantwoorde mode & accessoires.Laat een reactie na