COP-27

COP-27


Het einde van de kerstvakantie betekent dit jaar de start van de COP-27. In deze blog vind je alle informatie over wat het juist is en waarom deze zo belangrijk is. Ook delen we onze tips voor hoe jij zelf actie kan ondernemen. 


 


Wie, Wat, Waar? 


COP staat voor de Conference of the Parties (of landen), en dit is het 27e jaar dat de conferentie plaatsvindt. Dit is dé moment waar wereldleiders, onderhandelaars, vertegenwoordigers en burgers samenkomen om de klimaatcrisis te bespreken. Er zijn meer dan 30.000 mensen aanwezig en meer dan 200 landen, bedrijven, NGO's enzovoort worden vertegenwoordigd. 

Dit jaar vind de COP plaats in Sharm EL-Sheikh, Egypte, vanaf zondag 6 november tot en met vrijdag 18 november. 
Waarom is de COP zo belangrijk?In 2015 werd het Klimaatakkoord in Parijs ondertekend. Dit was een enorm belangrijke gebeurtenis, omdat voor de eerste keer, alle landen het eens waren om samen te werken zodat de opwarming van de aarde onder 1.5°Celsius blijft. De specifieke beloftes die in dat akkoord werden uitgewerkt, zijn echter niet voldoende om de opwarming onder de 1.5°Celsius te houden, en veel landen halen zelfs die doelstellingen nog niet (waaronder België). Daarnaast blijft er niet veel tijd meer over om de klimaatverandering tegen te gaan. Deze COP-27 in Sharm El-Sheikh biedt een nieuwe mogelijkheid om strakkere doelstellingen te stellen. 
Wat kan jij zelf doen?

Het is enorm belangrijk om zelf ook actie te ondernemen en je politici ter verantwoording te roepen. Wij geven enkele concrete tips:


1. Laat je stem horen!

Of dit nu op sociale media is of op straat, laat horen dat we meer verwachten van de politiek en de bedrijven. Time is short, action is necessary!


2. Teken petities
Er zijn verschillende petities die je kan tekenen waardoor je deel kan uitmaken een collectieve uitroep voor meer actie.
Kijk zeker eens naar Noodoproep voor Klimaatactie: 1.852.165 mensen gingen je al voor!3. Educate yourself

De UN Climate Change Conference of Parties heeft zijn eigen site die boordevol nuttige en waardevolle informatie staat. Ga daar zeker eens een kijkje nemen. 

Zo kan je leren wat jij kan doen, maar kan je ook live volgen wat er allemaal aan het gebeuren is op deze belangrijke COP-27. 
Laat een reactie na