Move your Money

Als wij je vertellen dat je climate change kan bestrijden door jouw geld te verplaatsen - wat bedoelen we daar dan precies mee?


Als je bij een bank aansluit, kijken we naar de verschillende voor- en nadelen per bank (money wise), maar we staan niet echt stil bij de verdere invloeden dat die keuze kan hebben. Wist je dat het gevolgen kan hebben voor het klimaat, corruptie, belastingen, mensenrechten, enzovoort?


Laten we het even schetsen: als we ons geld op een bankrekening zetten, gebruikt de bank jouw geld om in andere projecten te investeren. Dit kan om het even welk project, organisatie of bedrijf zijn. Misschien doet dit bij jou al een belletje rinkelen en weet je waar we naartoe willen, maar dit kunnen ook bedrijven of organisaties zijn die bijdragen aan vervuiling, fossiele brandstoffen, ontbossing, oorlog, bedrijven die tegen de mensenrechten ingaan en nog veel meer.


Geld is ongetwijfeld een krachtig instrument in onze economie. Wanneer het verstandig wordt geïnvesteerd - en daarmee bedoelen we bedrijven, organisaties, projecten die investeren in een groenere toekomst - maken we zonder al te veel moeite een zeer grote impact op het klimaat. Met Move your Money nemen we de verschillende waarden en principes van enkele banken onder de loep.Dankzij de handige tool van bankwijzer kan je kijken hoe jouw bank scoort op verschillende thema's zoals klimaatbestrijding, mensenrechten en corruptie.


Ben je benieuwd naar de impact van jouw bank? Bankwijzer geeft je meer inzicht over de waarden van jouw bank. Zit de jouwe er niet tussen? Neem dan zeker een kijkje op fairfin.be om het volledige rapport van Belgische banken te bekijken. 


We zetten alvast een van de grootste banken in België op een rijtje.Duurzame banken

Gelukkig zijn er banken die ons geld wél goed investeren. Hieronder hebben we er alvast enkel voor jullie op een rijtje geplaatst.


Zicht & spaarrekeningen voor particulieren

Argenta

VDK bank

NewB


Enkel spaarrekening

Triodos


Zicht & spaarrekening voor professionelen 

Triodos

VDK bank


Feel free om zelf dieper in te duiken op deze materie en te ontdekken welke bank het meest aansluit bij jouw waarden en principes. Dit kan gaan van wapenreglementering tot gelijkheid van mannen en vrouwen tot het aanvechten van klimaatverandering.


Bovendien, als we meer nadenken over de impact van onze bank en ons geld effectief gaan investeren in banken die rekening houden met klimaatverandering, zullen de andere banken geen andere keuze hebben dan hun eigen waarden en principes te herdefiniëren. Logisch, want als wij stoppen met investeren, zullen ook zij op zoek moeten naar alternatieven om ons - de investeerders - terug te lokken.


Het is nu aan jou om te kiezen in welke soort toekomst jij wil investeren!


Laat een reactie na