De wereld verdrinkt, in het drinken uit PETflessen

“Een miljoen plastic wegwerpflessen per minuut, de wereld verdrinkt er in!”

Zo stond geschreven in het grote waterrapport. Één miljoen wegwerpflessen per minuut rollen over de toonbanken wereldwijd. Dat zijn zorgwekkende cijfers!

Men verwacht hiervoor nog een stijging van zo’n 20% in 2021. Maar daar wil Turtlee Green een stokje voor steken. Vanaf nu verkopen wij herbruikbare drinkflessen die én warm én koud blijven.

Ideaal om voldoende gehydrateerd te blijven tijdens die warme zomerdag! En in de winter? Dan houden onze flessen jouw drank tot wel 12u warm. Koop ze hier!

Het milieu helpen was nog nooit zo simpel! Door te kiezen voor een herbruikbare drinkbus houd je vele plastic flessen uit de oceaan. Deze zijn een enorme dreiging voor al het prachtige zeeleven. Wanneer dieren plastic eten krijgen ze een vals gevoel van voldaanheid. Hierdoor krijgen ze te weinig voeding binnen waaruit ze energie kunnen halen. Dit is de reden waarom er zoveel zeedieren aanspoelen met plastic in hun maag. Ze waren uitgeput en verhongerd.


Met het gebruiken van herbruikbare drinkflessen bespaar je niet alleen héél veel afval, je bespaart ook geld & CO2!


CO2 besparen, Hoezo? 

U staat er misschien niet bij stil maar door te kiezen voor een herbruikbare drinkfles zal u ook drastisch de CO2 verminderen die uitgestoten wordt tijdens het hele proces: van het bronwater zelf tot in jouw eigen koelkast.

de productie: een vervuilend proces


Het water wordt uit de grond gepompt, verzameld en vervoerd (CO2) naar de fabrieken. Daar zullen ze dan in de flessen gegoten worden. Het water van kraantjes water komt meestal van oppervlakte water. Dat is water uit rivieren.


Winkel


Wanneer klaar voor verkoop rijdt er weer een vrachtwagen (CO2) naar de winkel toe, die gaan trouwens eerst naar distributiecentra alvorens naar de filialen te gaan.

Zo blijkt dat wanneer je een flesje water koopt in de lokale supermarkt in Luik (de plek waar Chaudfontaine gemaakt wordt) dit eerst naar het distrubtiecentrum wordt gebracht. Daar wordt het verdeeld om (terug) naar het filiaal van de supermarkt in Luik te gaan. Dat zijn onnodige kilometers die worden afgelegd, en zo ook onnodig uitstoot van CO2. Terwijl de fabriek 2 km van jouw deur was.


Aankoop


Wanneer je jouw fles gaat kopen in de winkel stoot je ook CO2 uit voor de verplaatsing. Tenzij je natuurlijk lekker voorbeeldig gaat winkelen met de fiets!

PMD EN KLAAR ER MEE?


Flessen in de vuilnisbak gooien? Wanneer je klaar bent met drinken is de kous niet af. Jouw PMD wordt opgehaald door de vuilniskar (CO2) Begrijp me niet verkeerd, ik ben enorme voorstander van recycleren. Dit is eerder ter nuance dat je bij het drinken uit herbruikbare drinkflessen geen afval te pas komt, en dus ook geen vuilniskar.

Van alle PETflessen wordt er maar 50% gerecycleerd. De rest wordt verbrand of belandt op de vuilnisbelt. Wanneer het op de vuilnisbelt belandt, is de kans énorm groot dat het ook in de natuur terecht zal komen. Daar duurt het zo’n 350 jaar voor de plastic fles afbreekt.


Andere leuke weetjes


83% van de gekeurde merken bevat microplastics in het water. Over de gevolgen hiervan op de gezondheid is nog niet veel bekend. Ook over microplastics in kraantjeswater kon ik niet snel iets vinden. Maar als het in al het water zit, dan bewijst het enkel hoe belangrijk het vermijden van plastic is!

België: 1,18 miljard petflessen per jaar, dat is wat wij als klein landje aan PET flessen consumeren!

In 2050 zal er meer plastic zijn dan vissen in de oceaan
Jaarlijkst belandt er 8 miljoen ton in de oceaan, dat is één vrachtwagen per minuut.

bereken wat jij bespaart


Door simpelweg te kiezen voor kraanwater bespaar je héél wat CO2. Wil je weten hoeveel CO2? Neem dan eens een kijkje op www.kraanwater.be ! To keep you motivated sturen zij maandelijks een mail met jouw besparing (note: door het vermijden van elektronische nieuwsbrieven kunnen we wereldwijd 17miljoen ton CO2 uitsparen)
Om mijn besparingen te berekenen ging ik naar www.kraanwater.be Zo bespaarde ik op slechts 6 maanden tijd: 113 € , 223 flessen water en hield ik 40kg CO2 uit de lucht. Goed voor zo’n 330 km autorijden.

Laat een reactie na