DIY ZERO WASTE CHRISTMAS DECORATIONS

Kerst komt eraan en dat betekent twee dingen: het is weer tijd om je huis om te toveren tot een winter wonderland vol met lichtjes, kerstballen en noem maar op. Maar, het betekent ook dat er weer veel plastic waste bij komt kijken. 

Om de afvalberg dit jaar zoveel mogelijk te beperken, gingen wij opzoek naar enkele leuke DIY projecten om je kerstversiering te upcyclen of zelf te maken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar vermijd je ook een heleboel plastiek. Denk maar aan de verpakkingen, het weggooien van oude spullen…. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we voor elk project een follow-along reel gemaakt. 


Let’s start! 

Make it shine met je zelfgemaakte origami kerstster

Om te beginnen, het lijkt veel moeilijker dan het eigenlijk is en dat maakt het eens zo leuk. In slechts 5 stappen heb jij je eigen kerstster gemaakt. 

BENODIGDHEDEN 

 • pentagon template

 • papier

 • schaar 

WERKWIJZE

Kies de grootte van de het pentagon dat je wilt gebruiken, afhankelijk van hoe groot je de uiteindelijke ster wilt hebben. Leg de template op je blad papier en knip deze uit langs de lijnen. Leg de vijfhoek op tafel voor je, met de bedrukte zijde naar beneden.


#1 Met een hoek van de vijfhoek die van je weg ligt en een van de platte kanten van de vijfhoek die naar je toe ligt, vouw je de vijfhoek van rechts naar links dubbel en plooi je hem. Open het weer en draai het zodat de volgende punt naar boven wijst. Herhaal de vouw en vouw het weer open. Herhaal dit nog 3 keer voor een totaal van 5 vouwen. 


#2 Met één hoek van de vijfhoek weg van je, plooi je de onderkant met de platte kant naar boven. Breng de onderste twee hoeken van de vijfhoek op één lijn met de vouwlijnen die naar de zijhoeken lopen. Vouw. Open het weer en draai het naar de volgende hoek. Herhaal de vouw tot je het in totaal 5 keer hebt gedaan.


#3 Met één hoek van de vijfhoek van je weg, til je de linker onderkant van de vijfhoek op langs de vouw van vouw #2. Til ook de onderkant van de vijfhoek op langs de vouw van vouw #2. Hierdoor zal een deel van het papier omhoog komen; vouw het naar links en plooi het. Open de vijfhoek weer en draai hem naar de volgende hoek, herhaal de vouw in totaal 5 keer.  


#4 Breng elk van de rechte randen van de vijfhoek naar het midden toe, laat elk van de hoeken omvouwen terwijl de vijfhoek zich sluit tot een stervorm met een kleine vijfhoek in het midden.


#5 Draai de ster om naar de andere kant. Je ziet nu punten langs de buitenkant en een vijfhoekige vorm in het midden. Vouw een hoek van de vijfhoek naar het midden en vouw de vouw helemaal naar de punt toe om een scherpe sterpunt te maken. Draai en herhaal. Bij de 5e vouw moet je de 1e vouw een beetje openvouwen om hem af te maken.


(#6) Druk langs elke laatste vouw naar beneden. Als je van je ster een decoratie wilt maken, perforeer dan een klein gaatje bovenaan een punt en haal er een touwtje door dat je in een lus vastmaakt.


Congrats! You are done! Je hebt nu je eigen kerstster gemaakt. Smaak naar meer? Maak er nog enkele extra en hang ze in je kerstboom of waar je maar wil in huis. Als je dit leuk vond, neem dan zeker ook een kijkje naar de volgende DIY projecten! 


Bekijk het volledige artikel hier.


Make it personal met je DIY kerstboomversiering

In 6 easy-peasy stappen kan jij je kerstboom en/of pakjes personaliseren met je eigen initialen en die van je geliefden. Hoe doe je dat precies? Volg de stappen die hieronder beschreven zijn en kijk zeker naar de reel waarin wij tonen hoe je te werk gaat. 


BENODIGDHEDEN 


 • potlood

 • karton

 • naald en draad

 • stanley mes

 • hete lijm

 • schaar

WERKWIJZE

#1 Teken lettervormen op karton en knip ze uit. Om alle letters ongeveer even groot te maken, kan je met een meetlat een lijn trekken van bijvoorbeeld 5cm, en daartussen de letters tekenen. 


#2 Wikkel de letter rond met de draad. Om te beginnen kun je het hete lijmpistool gebruiken om het uiteinde van de draad op zijn plaats te houden, of je kan de draad strak om het uiteinde wikkelen om het op zijn plaats te houden.


#3 Zorg er voorzichtig voor dat de kartonnen hoeken bedekt zijn, gebruik indien nodig een lijmpistool om de draad op zijn plaats te houden.


#4 Voor letters die in het midden moeten worden uitgesneden (zoals B of P of R of D), kan je de naald gebruiken om de draad rond en door het gat te wikkelen.


#5 Wanneer het karton volledig bedekt is en de letter mooi en stevig is, bind je het uiteinde van de draad aan de achterkant van de versiering.


#6 Breng met de draadnaald een stuk draad van 5cm aan op de bovenkant van de achterkant en knoop de uiteinden aan elkaar om aan jouw boom te kunnen hangen of aan pakjes vast te maken.


Et voila! Je eigen kerstletter versiering is klaar. Veel plezier met deze eenvoudige handgemaakte ornament DIY! Bekijk het volledige artikel hier.


Make it new door oude versiering te upcyclen

BENODIGDHEDEN 

 • Verf op waterbasis (binnenmuurverf, acryl, enz.)

 • bakpoeder

 • tandenstokers of een ander middel om de kerstballen op te hangen

 • verfkwast

 • draad

 • doos

 • schaar

WERKWIJZE

#1 Als je kunt, verwijder dan het bovenste deel van de kerstbal, inclusief het touwtje en de kleine gouden houder. *Als je ze niet kunt verwijderen, kun je ze overschilderen of afplakken en eromheen schilderen.

#2 Duw een tandenstoker in de kerstbal/het sieraad in het gat bovenaan waar de houder zat, zodat het eruitziet als een lolly.


#3 Meng 1 kopje verf met 1 theelepel bakpoeder. Voeg meer bakpoeder toe voor een meer luchtige textuur of als het te waterig is.


#4 Breng 2 lagen verf aan op de versieringen en laat ze een beetje drogen tussen de lagen.


#5 Zet de doos op zijn kop, zodat het platte vlak naar boven wijst, en maak met een schaar een gaatje in de doos. Duw de tandenstokers in de doos en laat de kerstballen een nacht drogen.


#6 Wanneer ze droog zijn, breng je de kleine houders weer aan en steek je het touwtje erdoor. 


Klaar is kees! Zo simpel en zo satisfying at the same time. 


Bekijk het volledige artikel hier.Make it sparkle met je zelfgemaakte confetti


Als we aan Kerst en Nieuwjaar denken, denken we vaak aan glitter. Maar wist je dat glitter eigenlijk heel schadelijk is voor de planeet? We dachten na over een eco-friendly alternatief, en we found it! Maak je eigen confetti/glitter met blaadjes die je in de tuin of het bos vindt. 


Een heel stappenplan hoeven we hier niet voor te maken want het spreekt wel voor zich. Wat je moet doen is: je schoenen aantrekken en een mooie herfst boswandeling maken. Neem een herbruikbare tas mee op mooie bladeren in te verzamelen. Neem daarna een perforator en start punching holes! Laat de confetti goed drogen en that’s it. Lekker simpel. 


We deden het alvast even voor jou voor (reel).


Make it cozy met winter geïnspireerde kaarsenpotjes


Last but not least, maak het gezellig binnen met eigen gemaakte kaarsenpotjes. Ideaal voor een filmavondje, een intiem diner of gewoonweg omdat een het een mooi decoratiestuk is. 


Ook voor deze DIY hoeven we niet al te veel uit te leggen. Rommel eens in je kasten en pik er enkele kaarsenhouders uit die je eigenlijk niet meer mooi vindt of zou willen weggooien. Ga dan op pad in het bos of in de tuin en raap verschillende takjes bijeen. Vervolgens breek je de takjes op gelijke hoogte en plak je ze één voor één met lijm op het glaasje. Laat het goed drogen. Steek er een kaarsje in & geniet! 


5 leuke DIY tips voor onvergetelijke, gezellige & duurzame feestdagen. Laat ons zeker weten hoe jouw kerstversiering gelukt is door ons te taggen op instagram! Wij zijn alvast super blij met onze resultaten. 

Happy Holidays!