Wat is Carbon Offsetting
(en waarom zou jij er iets om moeten geven)?
Stel je voor: je neemt het vliegtuig naar een tropisch eiland, eet een sappige biefstuk en laat je laptop een hele nacht opladen. Klinkt voor sommige onder ons als een gewone dag. Maar achter de schermen laat je onzichtbare sporen na: je CO₂-uitstoot. En die broeikasgassen? Die warmen onze planeet verder op. Gelukkig is er een manier om dat een beetje recht te zetten. Enter: carbon offsetting.
Carbon off-watte?
Eerst en vooral, wat betekend carbon offsetting? Carbon offsetting, of koolstofcompensatie in het Nederlands, betekent letterlijk dat je de CO₂ die jij uitstoot, compenseert door ergens anders CO₂ te besparen of op te slaan. Dat kan door:
- bomen te planten (klassieker, maar effectief)
- te investeren in wind- of zonne-energieprojecten
- kookfornuizen te steunen die minder hout of kolen nodig hebben
Het is alsof je een milieuschuld hebt, en die afbetaalt met groene munten.
Wat met de giganten?
Grote bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen, energiebedrijven of techgiganten is carbon offsetting big business. Het is vaak een onderdeel van hun klimaatstrategie, maar het gaat wel wat technischer en grootschaliger dan bij individuele consumenten.
Zo gaat dat meestal:
- Ze meten hun uitstoot met tools als het GHG Protocol of internationale ISO-normen.
- Ze stellen een plan op om “net zero” te zijn tegen, zeg maar, 2030.
- Wat ze nog niet kunnen vermijden, compenseren ze via carbon credits.
Die credits zijn gekoppeld aan grote projecten — bijvoorbeeld een hernieuwbaar energiepark in India, een bosbeschermingsproject in Congo of methaanopvang in landfills. Zo’n certificaat zorgt ervoor dat het project écht CO₂ bespaart én ook ecologisch of sociaal voordeel oplevert.
Een nieuw woord voor greenwashing?
Toch is het niet allemaal rozengeur en CO₂-vrije maneschijn. Soms gebruiken bedrijven carbon offsetting als een soort aflaat, zonder hun échte uitstoot te verminderen. Het kan een vals gevoel van milieuverantwoordelijkheid creëren en men vraagt zich af of het effectief en betrouwbaar genoeg is.
Hoewel het zeker vragen zijn die gesteld moeten worden is carbon offsetting geen excuus om onverantwoord te blijven leven. Het is een hulpmiddel, geen vrijkaartje. Denk eraan als de kers op de taart van een groene levensstijl.
Hoe een stad in Afrika mee het verschil maakt
Wist je dat Nairobi, naast een bruisende hoofdstad en safari-bestemming, ook een internationaal centrum is voor klimaatactie? Deze stad heeft al heel wat bereikt voor de strijd tegen klimaatverandering en in het bijzonder, jawel, carbon offsetting! En het blijft niet bij vergaderen.
Offsetprojecten in actie
Kenia is een van de leiders in Afrika op het vlak van vrijwillige koolstofmarkten. Zowel bedrijven als burgers kunnen hier investeren in betrouwbare compensatieprojecten. Enkele inspirerende voorbeelden:
- The Green Belt Movement: opgericht door Nobelprijswinnares Wangari Maathai. Combineert herbebossing met vrouwenemancipatie.
- TIST Program: Keniaanse boeren planten bomen, krijgen daarvoor carbon credits, en bouwen tegelijk aan een stabieler inkomen.
- Kasigau REDD+: beschermt bossen én zorgt voor jobs en onderwijs voor de lokale bevolking.
Voor landen als Kenia is carbon offsetting niet alleen een klimaatmaatregel, maar ook een manier om duurzame economieën op te bouwen.
Wat betekent dit voor Turtlee Green?
Onze oprichtster Axelle vertrekt binnenkort naar Nairobi, voor een stage bij de Verenigde Naties. Voor haar een leerrijk avontuur en voor ons een unieke kans om van dichtbij te leren:
- Hoe internationale klimaatbeslissingen worden genomen
- Hoe lokale gemeenschappen betrokken worden bij compensatieprojecten
- Hoe ook wij als vzw kunnen bijdragen aan eerlijke, duurzame offsetting
We kijken ernaar uit om jullie via blogs, verhalen en foto's mee te nemen op dit avontuur in Nairobi 🇰🇪
Geschreven door Zoë Vanschooten